Daisypath - Anniversary

Monday, December 8, 2008

Mari Mengayam Ketupat!!! =)

Hye guyz out there,

Back here then! Now I am sharing you may to-be-shared story; all about how to make a ketupat. Actually I could say here Cara-cara menganyam ketupat.

Well, this is my first time! N it's worked! =) Hari Jumaat lepas my mama n ayah gi pasar bought some materials (for cooking) for coming Raya Haji and the whole week. Dorang ade beli gak daun kelapa. N mama suruh aku anyam ketupat for meals on Hari Raya. Aku rase cam tak pecaya je dapat task ni. Tp quite excited gak sebab teringin nak practice lagi n make some big contribution for this Hari raya. hehe.

Actually, aku baru je belajar anyam ketupat ni kira-kira kurang 3 bulan yang lepas. Masa tu sehari before Raya Aidilfitri. Kat kampung, makcik n pakcik aku ajar aku anyam ketupat. Mula-mula payah gak nak catch up. Maklumla tak penah ade experience dlm mengayam ketupat ni. Kira start from zero knowledge la. Ahaks. Then stlh practice then br dapat. Practice make perferct. =)

1 day before Aidiladha aku anyam ketupat from moring to evening. Gosh! So long time to finish all that. Mane taknye. I am doing all that all alone. My others family don’t know to make it except me!

Well, kat bawah I show u some steps to go before 1 complete ketupat will be produced.

1) Cara lilitan daun ketupat pada jari-jari tangan kanan n kiri anda before start anyam ketupat. Watch carefully.



2) Buat rangka ketupat – basic utk anyaman ketupat.










3) Dah jadi pon rangka ketupat.








4) Then anyam ketupat badi abes sampai jadi la rupe ketupat.

5) Dah siap pn ketupat aku. Taraa!





6) Actully ketupat ade 3 jenis; ketupat satey, ketupat bawang, n ketupat ape nta lupe plak. n actually tige3 jenis aku da blaja. Yang tadi kat atas tu contoh ketupat satey. Yang kat bawah ni plak ketupat bawang.


Huhu..best jek wat ketupat ni..
next year nye raye aku wta lg!
sekian kelas utk arini..tata! =)