Daisypath - Anniversary

Thursday, February 26, 2009

Nanti Dulu...

February.

Jangan pergi dulu.
Betul mahu tinggalkan aku?
Macam mana pun aku cakap jangan pergi ,kau tetap akan tinggalkan aku,kan?
Tapi, jangan pergi dulu boleh?
*tak boleh*
Kenapa tak boleh?
*tak boleh la*
Hurmm..

February betul2 mahu tinggalkan aku.
Kali ini betul2.
No more delay.
Tak puas hati!
*Sebab ape?*
Err..sebab...
*Whatt?*
Ntah, sebab tak puas bersama kau February. Padahal kau yang paling aku suka. Tau tak?
Bulan February kali ni aku takde weekend. Bulan February paling pack, paling sesak nafas.
Paling terkejar-kejar.
Paling banyak catatan n coretan hidup.
Paling banyak warwar.
Paling banyak kisah.
Paling banyak agenda.

2 hari lepas my biggest agenda in which I had get thru it afterall.n soooo..relief to accomplish the mission! and 1 thing is, dad's birthday falls on this day.
3rd weekend - Pangkor matter
2nd weekend - Janda Baik matter
1st weekend - Birthday celebration, hooray! (this is the only weekend I joyed off)
7 Feb - My Birthday
16 Feb - Birthday my bro Zizie
24 Feb - Birthday ayah. n my biggest agenda took place!
The whole February - Work matter. Of course, keje yang melambak2!!

N..

Tomorrow, another weekend.
Again I'm not around.
This time off to Langkawi.
For my office Retreat (SKT and Team Building) + cuti2 Malaysia.
Glad, glad la. Sonok2 gak. Langkawi mari. Lagipun dah lama tak jejak kaki ke Langkawi. So quite excited gak la. Paling penting mau shopping chocolate!!!!! My obsession!!! Yummy choc!

Disebabkan kesibukan yang melampau on this beloved February, I miss and ruin lot of my planning;

1) Janji nak bawak my bro Azrie tengok movie Geng:Upin Ipin. Terpaksa kansel. Malam tadi gi Alamanda pun ticket out of sale! Frust..last2 kami makan wafer je mengubat hati yg frust. So I promise to bring him along next week je. Tu pun harap2 ade lagi movie on cinema.

2) Hang out ngan Kak Liyana Fariha. Kak Liya is my UKM senior. And this gonna be our first hang out since we are not meeting each other the last time in 2007. Supposed to meet up tonite. Tapi terpaksa cancel last minute. Coz i think i couldn't make it. I need to clear out my work task today cz tomorrow not going to work, off for Langkawi. Sorry Kak Liya, promise make it next week k? tq..

3) Kuar ngan Mai. Aritu plan kuar on Valentine, Feb 14th. Tapi last2 minit kena follow Mama gi Janda Baik. SO cancel la. Sorry Mai. We will schedule for next time k?

4) Lepak2 ngan kawan2 terdekat. Dah lama tak lepak dgn kawan2, geng2 UKM, KMJ n SMSS. Tapi bcz i have no weekend this month, sorry for not able for it. Biasa memang every weekend, sure aku akan keluar. Movie ke. Bowling ke. Makan2 ke. Shopping ke. And mcm2. Tapi this month, sorry...

5) Redeem my free movie ticket. Bcz my birthday kan bulan ni, so as GSC member ley redeem ticket free (for * movie only). Tapi usahkan nak redeem, nak gi tengok wayang pun tak sempat2. Aish lama suda tak tengok wayang. Desperate nak tengok wayang ni..hehe. last movie i tengok cite Pink Panther 2 on 9th Feb wif Huda, Norul n Qila.

6) Give big contribution untuk orang kat rumah. Bese aku akan wat banyak gak keja2 rumah (sebagai seorang pmpuan), tolong Mama n Ayah etc. Tp bulan ni mmg tak menyumbang sangat. Malam2 kena study sket, tu pun after penat balik keja. Sorry sgt Mama n Ayah....After this when everythng back to normal (ceh, cm serius je bunyi,hehe) I'l give my full effort to that k syg Mami Dedi!! =) =)

7) Continue novel yg sedang dibaca. Serius bulan ni tak sempat baca even 1 page. Nak tengok DVD yg baru beli pun tak sempat2 lagi. Adoyai. Takpe tnggu la I da free sket.....haha

8) Banyak peristiwa aku nak update dalam blog ni. Tapi tak sempat menyempat. Takpe tnggu je la nanti bila tiba waktu yg sempat tu.

That's some of the plot.

Apa2 pun February tetap akan pergi.
Jangan sedih, March akan ada. Ada beza ke March n February.
Ade.
Ok, kali ni aku betul2 bersedia dan kena bersedia.

Tunggu saja untuk next post yang aku tulis. Pasti sudah masuk bulan March. Moga bulan March tak sesesak February. Kesian February.. (sebenarnya kesian pada diri aku sendiri.huu)

Ok jumpa lagi February tahun depan. Nanti aku akan layan dengan kasih sayang. Macam mana aku anggap kau macam kasih sayang.

************

Coretan di atas hanya coretan hati semata-mata. Tiada kena mengena dengan hati dan perasaan siapa-siapa yang lain.

Ye, memang ade unsur mengarut. Ayat pun mengarut. Haisy saya memang suka mengarut ade time2 nyer. Haha.

Ok, till meet again.

p/s: Sape2 nak kirim chocolate?? Saya berazam borong chocolate banyak2 kat Langkawi nanti. Eheh. ;p


Happy Birhtday Ayah!

Happy Birthday to my beloved Ayah.
Happy 50-th birthday.
On the 24th Feb 2009.
Semoga panjang umur dan murah rezeki.
Sayang ayah sangat2, n tq for jasa yg sgt2 banyak.

*****

For my father birthday present, I give him a big replica (3D model) of ship. (chantek sgt, aku pun suke)
Buat kenangan sepanjang hayat.
Kalau rindu anak ayah ni, tatap je the ship k.
=)

Again. Happy birthday ayah.

Wednesday, February 25, 2009

Pangkor Story

-------------------- PANGKOR STORIES----------------------

Gerak dr UKM dalam kul 11.45mlm.



Kat R&R Rawang ley lak terjumpa Geng Raja Lawak. Dorang nak gi Program Gempak Desa somewhre in Perak gak la.




Just arrived Lumut Jetty. Lbey kurang kul 5.30a.m.





------------JETI LUMUT-----------

Pose sementara tnggu feri 1st trip.









-------Gerak ke Pangkor-------






Pangkor arrival.





--------ICE BREAKING------









----------SUKANEKA-----------





B4 gi snorkeling.






------------BBQ NITE ------------



Ni menu die. Totally seafood. See how loaded our plate was.



I wat persembahan tau. Nyanyi. Eheh. ;p
Mule2 duet ngan Ard. Lagu 'Suci dalam debu'. Jiwang tak?Ahaqs~ ;p



Then Duet ngn super duper senior Abg Bob lak.
Sekadar duet. Jgn gossip kayy!!!!!




----------- HARI LAST (AHAD) -----------

Sempat gak berkayak and mandi-mandi pantai tu. Walaupun berhujan. heheh. (mane tak nye balik umah je demam ;p )




Ni nak balik da.








Dlm feri otw balik tu, bumped on Nik Sayiddah (or well know as Mek). Sempat pose gak. Mmg kurus tip top la die. Die ade shooting kt Pangkor tu.







Jeti lumut.





Paling aku cam tak percaya, masa BBQ nite tu, boley lak aku awarded as 'Best Dress Award'.
Hehe, in fact costume aku tak la meriah sgt. Huhu. Nway thank you UA for the compliment.
Kat bawah ni adiah die. Comey gak la. Ohye, lagi satu grup aku dpt tempa ke-3 dr keseluruhan kumpulan terbaik. Tengok la sape group leader dier... hehe ;p




kesimpulannya. I enjoy a lot the trip and vacation!!!
=)

Tuesday, February 24, 2009

PTD Interview

As a request of a fren of mine, I will share my PTD Interview Session that I had went thru last week on 24th Feb 2009.


Mine aritu at SPA putrajaya, room G,with turn no.6. tu pun kul 12 br smpai my turn..dlm 12.30 br abes intrvw..Abes je interview tu rase LEGA sgt2, lagi lega dari time abes exam final kt UKM dulu. Rase cam terlepas satu benda berat dari dalam kepala. Rasa nak lari2 cakap hoorayyyyy, da abesssss!!! biggrin.gif Aku happy2 sangat pun bukan sebab yakin giler ley pass interview tu (nak pass interview PTD tough okehh!) tapi sebab rasa lega sangat da lepas interview ni. Satu kelegaan yang teramat sangat. I'v done my part! And of course the best of all my effort!

My panel 2 org, 1 function as chairman and he will be the moderator of the interview session. the chairman of my session is a dato'. His name is Dato' Zawaai. But I'm not sure from which department he come from. He the 1 that asked most of the times. And he's a very direct person. And did lot of provocation.

Ok i'm tellin u guyz that my session was 90% conducted in English. And this is as requested by the panel. Even the ques is raised in BM by the panel but he wanna me to answer in English. Last2 baru dapat jawab BM, tu pun panel lg sorang (yg baik and sempoi) yg tanya.

overally i can say i'v been questioned for up to 20-25 question in the whole session.. (dasat kan?!) b4 my turn no.6 tu sempat lagi selak2 buku Malaysia kita (for final second round) mmg abes sume dasar2 negara tepu dlm otak.. hehe, bajet kne soal la pasal dasar2 negara, last2 dlm my interview tu satu soalan psl dasar negara pun tak ditanya.. and expect gak isu2 semasa akan ditanya (expect tanya psl perak, ekonomi semasa, PPSMI, gejala sosial d sekolah, bajet mini etc) tapi satu isu pn tak ditanya..

banyak tanya pasal diri sendiri je. study background, banyak tanya pasal co-K involvement, work experience, y to become a PTD, what my qualityand skill I have to be selected as a PTD, ur ambition and future perception, about PTD, my contribution in gov sector as PTD in the future. And tibe2 dapat satu question psl DNA since I come from Science background. Pasal isu DNA as template in forensic field.

Soalan lain ade tnya pasal prinsip pengurusan, beza Kementerian dan Jabatan, apa pengalaman dalam management, n soalan yg aku rasa agak2 tough is when he provoc y i prefer to become a PTD since I am from Science background. 'If u intend to work in government sector, u still can be a Science officer or Research Officer rather than be a PTD. Huh, time ni kene la pandai2 teguhkan pendirian y i want to be a PTD, keluar sume prospek2 PTD yang baik. Syukur la aku da khatam buku 'Kerjaya Sebagai Pegawai Tadbir n Diplomatik' tulisan En.Salehuddin yg sgt2 disarankan untuk dibaca. ;)

ok tu la sedkt sebyk yg i ley share. biggrin.gif
I also dont know what to expect for my interview performance BUT i believe i've done my best. Selebihnya terserah kepada penilaian dan pandangan panel interviewer. Dan aku tawakkal pada rezeki Tuhan nak bagi. Dan akan trus berdoa agar ade rezeki di situ.



The Come Back

hye guyz...

1 week off i went away..im not anywhere at all, im still here but i have some important agenda to settle with..

and now i'm back again..

hey peeps i have lotza stories to be shared..

i'l upload sum more kay..till meet again..jaa ne~

missin' this blog of mine very muchh!!

Monday, February 16, 2009

Flu Terrorist

First of all, Happy Birthday to My Bro Zizie!!

May God bless you and happiness surround your the whole year and the rest!

=)

My bro face mase kecik2 dulu



Nah ini dia bila dah besar panjang. Lain kan?




Oh dia memang suka lepak dengan geng sekepalanya.



Orang selalu salah anggap or mislook bcuz diz bro of mine muka mcm cina! btol ke? eh aku pun x perasan sangat. boleh?? senang cite, u all tengok je sendiri ye atau tak.

Tapi memang muka kami anak beranak (ayah,mama, n the five sibling of us) ada ke arah itu. Eh ini pun aku tak perasan. Tapi orang kata. Boleyh? Camtu lak kan. Meh aku tengok jap muka sorang2 orang dalam family aku ini. Cina kah? Aku pasti kami melayu, kan? Kalau lain pun mungkin sebab ada adaptasi pelbagai environment. Sebab kami pernah duduk Negeri Bawah Bayu 10 tahun maka mungkin ada sikit adaptasi.

Tapi aku tak rasa muka aku ikut muka mama. Walaupun ade orang cakap macam tu. Sebab lebih tepat muka my sister, Along lebih sebijik muka mama. Kalau tengok album mama masa remaja2 dulu sebijik muka Along.

Tapi muka aku ikut muka ayah tak jugak kalau tengok betul2 la. Tapi memang mata ayah sepet. Sama dengan adik-beradik ayag yang lain.

Jadi, muka aku ikut muka siapa sebenarnya? Mama atau ayah? or dua2?!
Warh, hybrid paling berjaya!

Tapi aku percaya environment mempengruhi fizikal seseorang selain diwarisi secara genetik dari ibu bapa.

Contoh:
May aunt n uncle (husband wife) yang baru balik dari UK (embassy) dengan anak-anaknya yang berbelas tahun duduk oversea. Balik-balik je. OMG! macam mat salleh. badan tinggi n tegap. tyang perempuan tinggi dan besar. Muka dah macam mat salleh. Cakap lagi la, cakap melayu pun merangkak-rangkak.

Dan teori ini mungkin lebih diterima pakai untuk golongan kanak-kanak. Sebab sepanjang tumbesaran kanan2, sel2 badannya akan membesar dan sentiasa membahagi serta mengalami perubahan hasil adaptasi sekeliling. Sebab pigmen pada kulit akan terdedah dengan cuaca dan keadaan sekeliling.

Contoh lagi:
Orang amerika latin selalu ade pigmentation pada kulit. Sebab itu kalau kamu tengok telenovela Latin di kaca TV, kulit perempuan2nya yang seksi dan terdedah sana sini mesti kamu akan dapat tengok bintik-bintik pada kulit mereka. Ei geli pun ada. Tapi itu la adaptasi kulit terhadap cuaca dan environment kat sana. Cuba la kalau dorang ni datang Malaysia dari kecik sampai besar, mesti takkan ada pigmentation macam tu.

Hey.

Bukan itu isunya.

Isunya sekarang aku kena serang si pengganas Flu sesuai dengan tajuk di atas! Sejak balik kursus dari Janda Baik simptom ni datang. Flu mengganas.

Ya Tuhan, beri aku kesihatan yang baik. Agar dapat menempuhi hidup dengan baik.

Aku cemas sebenarnya. Minggu depan ada hari penting. Doakan saja aku baik-baik dan succes selalu. InsyaAllah aku juga akan doakan kamu yang baik-baik sahaja.

Dan situasi sekarang kurang stabil.

"dari segi ape?"

Macam2. emosi. perasaan. naluri. memori n ingatan. tanggungjawab. perhubungan. Macam2.

Oh ye, sebelum tu,

Kak Mona, esok saya bagi benda yang Kak Mona nak tu ye.

Faiz, I'l tell you the story soon.

Wan, nanti aku tolong jawabkan assignment ko esok je. Aku ngantuk sangat sekarang ni.

Along, macam mana journey kat Europe? Janga lupa beli souvenir untuk adik! =)

Edah, nanti aku send gambar2 kita kat Sunway k.

Mr.Pojie, gudluck hari first keje. jadi pkerja cemerlang k! =)

Mai, next week la kita lepak k. I promise!

Nadia, weekend ni kita lepak after work kalau sempat k.

Bro Azrie, ok sis janji next week kte tengok Upin Upin malam Rabu. Sorry malam semalam x dapat bawak sebab penat sangat.

Bro Zizie, again happy birthday!

Dan Kamu! Iya kamu la! Do you think I do care? Nope I dont. U'r such a loser!

p/s: Sorry sape2 yang ade deal dengan aku ape2. Minggu ni sampai selasa depan aku sangat2 bz sebab ade agenda terpenting. After that, insyaAllah I will~~ So minta maaf awal2 kalau ada siapa2 yang terkecil hati jika x dapat layanan sepatutnya..

Friday, February 13, 2009

Off for Weekend Matters



Align Center


Guyz,

I will be away for these 3days n 2 nites weekend (fri-sat).

That's mean i will be not updating this blog for quite sometimes.

Oh, im gonna miss tis' blog.

But for sure, i'l come back with several picta updated in this blog.

Oh yes, where Im goin to?

okay2, i'm goin to Janda Baik, a cool beautiful place somewhere at Pahang.

Till see again. Jaa ne~~