Daisypath - Anniversary

Friday, September 25, 2009

Selamat Hari Raya



Dear readers,

I think that it's not too late for me to wish you,

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.

Maaf zahir N' batin. Maaf jika ada terkasar bahasa atau tersinggung sepanjang penulisan saya ini.

I wish you all a blessful N' blissful Syawal this year! Semoga gmbira bersama orang tersayang.

=)





With Love,
---{@ Lady Zera @}---

Friday, September 11, 2009

~A Touching Story To Share~

Hye everybody!
Como 'esta?
Hope sehat2 slalu di bulan yang mulia ni. InsyaAllah.
Today I just wanna share you a very touching story. Well the option is yours whether to read it or not. Saya tak paksa.
Even I pun mula2 tu malas nak baca (well actually this story I got from a forwarded email from my fren) sebab tak sempat, in addition email tu takde photo2 menarik, well you know kan when have interesting photos tu la yang attract reader to read.
But hati saya terdetik gak nak baca the story. Don't know why.
And, when I read through the story, air mata saya bergenang.
Sebak.
Sedih.
Sayu.
Cerita ni memang menyentuh perasaan siapa2 yang baca (kecuali manusia yang takde perasaan).
I paste here the story. Up to you nak baca or not. But what I can say is the story is so touching and menginsafkan sekejap.

==========================================================

SEMOGA JADI IKTIBAR…

Saya sangat mengkagumi kerjaya sebagai guru sekolah. Sebuah kisah yang saya paparkan ini saya ulangi dari kisah benar seorang guru beberapa tahun yang lalu.

Ceritanya:

Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri. Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat. Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah. Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang.

"Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?"

Dia terkejut dan wajahnya berubah. "Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu." Jawabnya

"Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?"

" Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu."

Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, "Maafkan cikgu, ......." Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu.

Cerita2 begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;

i. Solat sunat
ii. puasa sunat
iii. berzikir
iv. bersedekah
v. mengusap rambut anak yatim vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain
vii. membantu orang susah

==========================================================
How is it? Sedey kan? I baca pun boley bergenang air mata tahan bagi tak mengalir je.
Well, ketahuilah bahawa I memang cukup2 sedih/sebak/pilu dengan golongan2 manusia seperti berikut:
i) Anak yatim / yatim piatu
ii) Orang-orang tua yang dah uzur
iii) Orang yang hidup susah / daif / serba kekurangan / miskin tegar / kais pagi makan pagi, kais petang makan petang
iv) Baby yang menderita sakit
v) Orang kurang upaya / cacat



Semua golongan manusia ni mampu buat air mata saya mengalir dan insaf.
Sesungguhnya kita perlu bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan kepada kita dan kita harus peka dengan masyarakat sekeliling yang kurang upaya dan kurang berkemampuan. Bantulah golongan ini sedaya mana yang kita mampu. Atau sekurang-kurangnya prihatin dengan nasib golongan ini dan berdoa agar mereka tabah menghadapi liku-liku hidup dan dikurniakan ganjaran di akhirat kelak.



With Love,
---{@ Lady Zera @}---

Thursday, September 10, 2009

Benci!

Geram!

Marah!

Mende yang dah plan baek punyer tiba2 tak jadi. Menci!



With Love,
---{@ Lady Zera @}---

Monday, September 7, 2009

UPSR Fever

Now is UPSR fever. Not me. But my adek, Azrie.

And the whole last 2 weeks I jadi sensei (cikgu) yang sangat terhormat kepada adek saya Azrie.



Hakikatnya, kat rumah tu memang automatic I kena jadi cikgu dari dulu lagi and dah pun serba sikit ajar dia subjek UPSR. Ceh Kacang je UPSR. Haha berlagak sungguh.

Cuma, 2 minggu terakhir ni debaran UPSR kian terasa. In fact I yang berdebar-debar tau. Macam I pulak nak ambik UPSR kan. Over kau Zera. And 2 weeks terakhir ni I jadi kakak paling concern sekaliiiiiiiiiiiii! Siap duduk sama dengan Azrie mengadap bahan-bahan ilmiah itu. Wow saya teruja mengajar adik saya UPSR - BM Pemahaman, BM Penulisan, Sains, English, Math.


Well,

ALL THE BEST WITH FLYING COLURS TO MY BELOVED BROTHER AZRIE -
MAY YOU ACHIEVE THE BEST IN UR UPSR..

I'll pray for your success. May you get straight A's - as everyone wished to.


Dear brother Azrie, If you success splendid, I promise to bought you a special prize! =)

Love you!



With Love, ---{@ Lady Zera @}---

Sunday, September 6, 2009

Pasca Sehat?

Apa yang ada pada tajuk entri kali ini?

Nanti itu akhiran entri ini saya akan jelaskan.


.Raya Pre-Preparartion.

Well, time went by verr fast! today genaplah 17 hari kita berpuasa which is mean less 2 weeks to accomplish our ibadat puasa, and to be exact.. 13 days to go for HARI RAYA! Hoyeh hoyeh! Wu!

I runsing ni tau. Sebab I belum shopping ape2 lagi. Oh no! biar betul kan? Walaupun pada asalnya, saya plan nak shopping awal just to avoid the crowd of people atau ketiadaan option untuk barang-barang yang saya nak cari, TAPI sehingga kini saya masih belum shopping raya lagi. (T___T)

Just, baju kurung raya baru beli satu yang ready-made punya, yang nak jahit or tempah belum siap lagi! Aduss. Harap sempat. Eh sempat je kan? Kan? *Nak sedapkan ati je*

Eh, tapi saya dapat hadiah baru untuk Raya ini. (^_^)Iaitu purse baru! Which is my own choice and sangat suka! Plak tu my favourite brand - B.U.M

Thanx kepada pemberi hadiah wallet kepada saya itu. Sorry tak sempat tunggu raya I dah rasmikan dah wallet tu. Heheh.



.New born Rayyan Danish.

Di kesempatan ini juga, I nak share satu good news yang I dapat that is my young-mother-FREN sudah selamat melahirkan anak sulung beliau pada 3 september 2009! Alhamdulillah semua selamat and I also have made a visit to her and her baby.



Pic Yana and her hubby yang dicuri dari her facebook ;p

Baby itu sangat comelll. And rupa sebijik ayah itu baby. I teruja tengok baby baru lahir. Geram. Isk. Tapi sedihnya I tak dapat pegang baby tu hari tu sebab masa tu condition I tak berapa OK. I baru baik demam but batuk and Flu still ada. SO untuk keselamatan and kesihatan baby, HARUSLAH aku tak pegang baby itu walaupun I sangat nak hug kiss muah2 new born baby tu. Takpe, nanti akan ada lawatan kedua and time I sure I betul2 dah sihat and boleh pegang baby. Warh!

Ini adalah baby Rayyan

.My Ramadhan.

Yesza, bulan ramadhan saya sangat padat. Songsang kan? sepatutnya Ramadhan la banyak masa senggang tapi saya sebaliknya. Jadual I memang pack. Banyak event and jemputan buka puasa. Warh, kalah artis.

Macam2 cerita di sebalik event2 ni. Ok later on I akan cerita and upload photos. :)


.Pasca Sehat.

Alhamdulillah. My fever is totally cured! Selesema pun udah ilang. tinggal batuk je. kadang2 suara saya kedengaran seperti rockers. Ewah. Oh ya, disebabkan demam saya yang teruk, panas dalam badan etc, I telah terkena ulser dalam mulut! saket gak woo..

Apa2 pun, Im so happy
because..
I'M Back Healthy!




Ok peeps, will be back soon with more updates! ;)



With Love, ---{@ Lady Zera @}---

Tuesday, September 1, 2009

;'( Not Well ;'(

Dear all..

How do you do?

I don't feel well today. Well actually since last Thursday, dah sakit-sakit tekak. And somehow semalam, after balik dari Program Buka Puasa Alumni SMSS, I diserang En.Flu. And kali ni agak teruk. Hidung I sakit sangat and gatal-gatal and berair. Adoi la. Dah start batuk-batuk tapi k***k taknak keluar. And my sore throat worsen. Sakit giler!

And more tragic, tengah hari tadi I kena hujan. Hisy!

*Marah diri sendiri*

I tak berniat nak biarkan diri I kena hujan tapi keadaan tadi adalah memaksakan. I terpaksa meredah hujan, dengan doa and harapan I tak demam.

And now,
I am feeling NOT well, I feel cold the whole body. Tangan I sejuk like an ice. Seriously!

What's going on me?


'Ya Tuhan, sembuhkanlah rasa sakitku ini. Jauhilah aku dari perkara-perkara yang tidak baik dan dari sebarang mala petaka. Aku bermohon agar diberi kesihatan baik yang berpanjangan.
Amin Ya Rabbal Alamin'

Esok saya nekad mahu pergi ke klinik untuk buat check-up, walaupun saya cuba positif that this simptom is only normal flu and fever, but dalam keadaan yang tak berapa sihat worldwide ni, I have to be concern to do the medical check-up. Hope that nothing bad will happen.

Do pray the good things for me.


p/s: My mom did advice me that I have to drink plenty of water. But how? We are fasting. The only time is when berbuka and bersahur, the rest is sleeping all night. Shud I break my fast just to cure my illness and gain healthiness - only for this case?

And hari ni, I almost habiskan satu kotak tisu kat meja I ni - asyik kesat2 hidung and, klau batuk je kan dinasihatkan pakai tisu then terus buang. Imagine I cough over 30 times per day, hidung berair lagi, mana tak nya boleh habis tisu satu kotak tu.


With Love, ---{@ Lady Zera @}---