Daisypath - Anniversary

Monday, August 31, 2009

Hepy Indipendance Day to All Malaysian




31th August 2009.

52 years advance after we gained the Indiependence. Alhamdulillah. It was been 52 years. Semoga kemerdekaan ini berlanjutan untuk abad-abad yang seterusnya.




'Ya Tuhan, Kau lindungilah negara ini dari sebarang ancaman luar dan dalam. Kau peliharalah kesejahteraan negara ini agar kekal selama-lamanya. Jadikan lah negara Malaysia bangsa yang bertamadun dan terkehadapan. Berilah kebijaksanaan, kewibaan, keadilan dan kesihatan hidup kepada para pemimpin kami dalam mentadbir negara tercinta ini. Semoga negara ini aman sentosa selama-lamanya, Ya Tuhan. Amin Ya Rabbal Alamin'




Selamat Hari Merdeka kali ke-52 buat semua.

Sayangi negara kita, cintai Malaysia kita.

Saya bangga jadi Anak Malaysia.


*kibar bendera Malaysia*


With Love, ---{@ Lady Zera @}---

Friday, August 28, 2009

Diari Ramadhan





1st ramadhan / 22nd August (Saturday)
- Family

2nd ramadhan / 23rd August (Sunday) - Family

3rd ramadhan / 24th August (Monday) - Fren

4th ramadhan / 25th August (Tuesday) - Family

5th ramadhan / 26th August (Wednesday) - Family

6th ramadhan / 27th August (Thursday) - Fren

7th ramadhan / 28th August (Friday) - Family

8th ramadhan / 29th August (Saturday) - Fren - Gang UKM

9th ramadhan / 30th August (Sunday) - Family

10th ramadhan / 31st August (Monday) - Schoolmates - Gathering and Iftar Ramadhan

11th ramadhan / 1st September (Tuesday) - Family

12th ramadhan / 2nd September (Wednesday) - Futsal Club Fellow Frens

13th ramadhan / 3rd September (Thursday) - Colleagues

14th ramadhan / 4th September (Friday) - Family

15th ramadhan / 5th September (Saturday) - UKM Coursemates - Gathering and Iftar

16th ramadhan / 6th September (Sunday) - PTDianz NRE Gangz

17th ramadhan / 7th September (Monday) - Family

18th ramadhan / 8th September (Tuesday) - Not decided* - Best fren Nadie Perhaps

19th ramadhan / 9th September (Wednesday) - Family

20th ramadhan / 10th September (Thursday) - Family

21st ramadhan / 11th September (Friday) - PTDianz with Dato' Abu Bakar

22nd ramadhan / 12th September (Saturday) - Fren - Nas/Huda Mon2 Perhaps

23rd ramadhan / 13th September (Sunday) - Fren - Huda, Qila and Norul

24th ramadhan / 14th September (Monday) - Family

25th ramadhan / 15th September (Tuesday) - Not decided

26th ramadhan / 16th September (Wednesday) - Family

27th ramadhan / 17th September (Thursday) - Fren - Jie.

28th ramadhan / 18th September (Friday) - Family

29th ramadhan / 6th September (Saturday) - Family

30th ramadhan / 6th September (Sunday) - Family

..
..
..

RAYA! HOORAYYYYYYY!!!!!!!
\(^_^)/

Okay. Cerita raya kita simpan dulu. Tak elok lah baru je puasa 7 hari dah pike nak raya. (Eh boleh ape). Okay I tak nak over lagi. HAHAHA. Nanti kalau I cerita raya, habis semua mood pembaca lari and tak ikhlas nak puasa seolah-olah I ajar you all 'kena bersemangat puasa semata-mata untuk Raya yang akan tiba tak lama lagi'. Kan itu menjahanam bunyi nya. Kah Kah.

Tapi saya puas hati.

*tarik nafas*
*senyum*
*peluk tubuh*


Saya puas hati schedule saya sepanjang bulan Ramadhan dirancang dan digunakan dengan sebaik-baiknya. Sekarang tiba-tiba I terfikir mesti U all ingat I kaki joli. Heh I pegi buka puasa je la, and before that mungkin (sebenarnya sudah wajib) ada beberapa aktiviti sampingan (utama sebenarnya) seperti shopping, tengok wayang (bukan berunsur2 lucah) eceh, berborak, window shopping, dan sebagainya. Dan malam Ramadhan InsyaAllah saya akan berterawih.

Yeah yeah, yang penting seperti hasrat dan kebiasaan saya, di bulan puasa ini saya galak meeting people, frens and community - untuk eratkan silaturrahim, seperti yang I told ya' dalam entri saya yang lepas2. Cuba scroll ke bawah jika ada hati hendak baca. =)

Ok, maybe I akan update lagi about this Ramadhan month.

*wink*

Tapi, for sure - I akan banyak berbelanja for these such activities.

*Telan air liur*

Nasib la kau Lady Zera.



With Love, ---{@ Lady Zera @}---

Current Song I Am Loving It!

Press play button at right side of this blog to listen.

Click here to download.

*******************************

Siti Nurhaliza - Cinta Ini

Betapa Engkau Menyintai
Agungkan Aku Bagai Seorang Puteri
Selalu Kau Puja Diriku Ini
Melayang Aku Tak Memijak Bumi

Namun Terkadang Ku Rasakan
Apakah Sikapmu Tak Berlebihan
Aku Wanita Tak Sempurna
Bukan Sekilaunya Batu Permata

Marilah Bersama Jalani Cinta Kita Apa Adanya
Saling Mengerti Dan Sudi Menerima
Kita Manusia Biasa
Marilah Menjaga Kesucian Cinta Rahmat Yang Kuasa
Saling Berpadu Hati Untuk Berdua
Dalam Dakapan Mesra

Nikmati Suka Berbagi Duka
Seiring Denganmu Aku Bahagia
Genggam Jemari Dan Berjanji
Setia Selamanya Sampai Akhir Nanti





With Love,
---{@ Lady Zera @}---

Thursday, August 27, 2009

I am out-o- date in here~

Banyak giler story yang agakk terlewat I nak update here. Nanti la. when the right time come, I will.

Busy sangat ke I ni?Alasan je tu.

;p



With Love,
---{@ Lady Zera @}---

Saturday, August 22, 2009

Keriangan Ramadhan!



Holla All.

Hey u must notice that I haven't write here for quite some time. In fact, saya busy dengan macam2 hal. And in fact, I've a lot lot lot story to jot down in here. Tapi masa sangat mencemburui saya ATAU mungkin saya yang cemburui masa, KOT? Haha, merepek la kau Zera.

Okay okay.
I rasa masih belum terlambat untuk I ucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak dan Selamat Berpuasa. Walaupun saya selalu berniat nak puasa sebulan penuh tapi tak penah la niat saya ni termakbul since I umur 12 tahun – anak gadis sunti. Takpe, itu namanya nikmat yang Tuhan nak beri dan haruslah I dan kaum2 hawa yang lain bersyukur dengan nikmat itu. Hee.


Bercakap pasal bulan puasa, I suka sangat bila tiba bulan puasa. Yay! Lagi sekali, yay! Okay let’s talk about wut makes you happy when it was Ramadhan Month. To me, there’s a long list of occasion in Fasting Month which justified why this month makes me feel good.

# Masa kecik-kecik dahulu, sejak saya pandai berpuasa (tak hingat umur berapa tahun), setiap kali tiba bulan puasa I memang suka duduk depan TV and menunggu Datuk Penyimpan Mohor Besar Raja2 tu buat pengumuman puasa and raya. Hehe, walaupun dah tau tarikh first puasa and raya tapi tetap suka dengar live dari mulut Datuk yang suka senyum2 kambing tu. And sampai sekarang tabiat I ni masih ada walaupun I dah besar panjang. I pun tak tau kenapa I excited sangat nak dengar pengumuman live tu. Hahah. I sanggup pulak tunggu depan TV untuk pengumuman tu, kalau terlepas nak jugak tunggu siaran ulangan.

# Bulan puasa saya memang suka pegi BAZAAR. Wow I feel like yippie! Walau pun just nak beli sejenis dua kuih tapi berjalan2 mencuci mata di bazaar rasa menyelerakan. Wow!



# Dan the first day of Ramadhan, usually we all satu family akan berkumpul ramai2 untuk buka puasa. Like masa my 1st year and 2nd year degree, ayah sanggup fetch me and hantar balik just to gather satu family buka puasa ramai2. And I alwiz miss these moment and we’l always fulfill it every Ramadhan. And this year, my doctor Sis dapat balik sekejap ke rumah untuk berbuka bersama-sama all of us. Wut a happy family! =)


# Setiap kali tiba bulan ramadhan, I sure akan plan untuk program buka puasa I. Ewah. Macam menteri pulak, ade schedule buka puasa la pulak. Hahah. Okay, to me time bulan puasa la nak eratkan silaturrahim sesame rakan2 and geng2. Biasanya I akan plan untuk program buka puasa dengan macam2 group n geng. Say, this week I akan plan dengan ofismates. Then lusa I buka puasa dengan colleagues lama. Next week lak dengan coursemate I. Then dengan kawan matrik, kawan university, kawan PTD. And foremost, bestfren I. Masa ni sangat seronok, buka puasa pun boleh jadi satu occasion yang sangat2 meriah and menyeronokkan. Wow!


# Masa ni kot I nak tambah amal ibadah. Yup, sebetulnya I ni perempuan beriman tetapi masih berpoya2. Haha. Kenyataan yang Wut-Da-Hack. Tapi serious I cakap ni, time terawih I rasa datang ketenangan jap. Wow, so cool! Paling I rindu masa I kat matriks, sangat2 rajin menapak ke masjid tu dengan rumet kesayangan Ayien. Wow, hebat tak. Tapi lazimnya I buat 8 rakaat je. Haha, ok la tu kan. But BUT but. Saya tak penah pulak buat 1 month full terawih. Wah kalau 1 month full I akan salute + tabik + tepuk bahu sendiri 7 hari 7 malam la.

# Masa bulan puasa I akan ade mood paling hebat untuk bershopping sakan. HAHA. Bagi kaum Adam yang mendengar ini, pasti merasa gerun. Itu kita abaikan saje la. Kahkah. Shopping baju raya, haruslah! Koman2 pun 2 pasang setiap kali raya. Belum tambah kasut2, aksesori2 lain and macam2 lagi la. Warh patut la closet macam tak muat je, dah setiap tahun bertambah2 koleksi. Nak buat macam mana, tu dah natural perempuan.




# Buat and beli kuih raya. Walaupun saya bukan chef terhebat, tapi saya memang HEBAT dalam membuat kuih raya buatan sendiri. Ngeh ngeh. Tapi tahun ni rasa-rasanya tak sempat and tak larat nak buat banyak2. 1,2 jenis okay la ala sekadar syarat janji ada buat dengan air tangan sendiri. And the rest, macam biasa kuih tunjuk. Hehe, dan saya akan jadi mata rambang bila lihat macam2 jenis kuih and biskut raya yang comel2 dan kelihatan sedap2 belaka. Ish ish nafsu betul la.


# Buka puasa dengan rakan2. Setiap tahun memang ade event2 penting bila saya buka puasa dengan kawan2 time tu. And of course, itu yang saya rindu, and selalu teringat! Sweet! Dan saya pasti u all will agree with me bahawa berbuka puasa seorang diri SANGAT TIDAK SERONOK dan MEMBOSANKAN dan MENYEDIHKAN. Oleh itu, bukalah puasa bersama-sama orang tersayang di sekeliling anda, barulah terasa kegembiraan and nikmat berbuka puasa. =)


# Main bunga api. Siapa kata budak kecik 5 tahun je boleh main. Dah besar panjang anak dara pun boleh apa. Bunga api tak membahayakan pun. I bukan main bom meriam ke, mercun ke. I main bunga api bodo2 je. Cumanya kalau dulu masa kanak2 riang I main sambil lompat2 keriangan, sekarang I main versi sopan2 gitu. Ewah. Sopan la sangatttt. Eh tambahan lagi, I main bunga api ni bila nak dekat2 nak raya je. Bila mood raya dah sampai gitu. Hahah. Cool kan?


# And last but not least, bulan puasa motivated me that Raya is coming! Hehe. Selebet betul, puasa baru je masuk dah fikir nak Raya. Tolong betulkan niat ye, Zera. Hahah.



(kalau upin ipin boleh pose, kenapa anda tak boleh puasa???)



Well, itu coretan saya untuk macam2 occasion yang membuatkan saya rindu dan suka dengan kedatangan Ramadhan. How's ur previous Ramadhan lak? Well, bdw I feel like that time went by so fast. Rasa baru je beraya tahun lepas, now the time came back.

Papepun, bersama-sama lah kita tingkatkan amal ibadah di bulan puasa ini. Selain tahan diri dari makan, minum and lain2 perkara yang boleh batalkan puasa. Please don’t forget to avoid all those thing yang makruh especially mengumpat. Heheh, kadang2 kita tak sedar yang mengumpat tu boleh kurangkan pahala puasa walau pun kita sedar ketika tu kita berpuasa. So, peeps let’s move to a better transition in this holy month.

Okay, again I ucapkan selamat berpuasa to all! Jangan lupa pergi tarawih (walaupun da masuk 2 malam I belum pergi lagi ni, isk I memang bukan contoh terbaik, hehe).


Happy Blessed Ramadhan!



With Love, ---{@ Lady Zera @}---

Friday, August 14, 2009

Apa Tahap Bahaya H1N1?

I am interested on this one column in today Berita Harian.

Click Here.



With Love,
---{@ Lady Zera @}---

. 010809 . DrFish . TiMeSsQuARe .

This is my first time ever.

Asyik dengar orang cerita je. Dah lama memendam keinginan untuk melayan kaki dengan penuh kasih sayang dikelilingi ikan-ikan comel tetapi agak menggelemankan pada mulanya. Hahah.

Mula2 tu I sungguh excited tetapi BERDEBAR-DEBAR gak. Haha lihatlah betapa poyonya saya dan rakan kerana boleh berperasaan berdebar-debar macam lah nak masuk gua harimau atau Rumah Hantu di Genting Highland.




Dan ini masa I mula mencecah kaki ala-ala main air dulu. Wakaka.

Masa mula-mula tu terjerit la jugak. Weh geli nak mamposs weh! Tak boleh control dah walaupun cuba kutahan tapi terjerit kecil jugak, nasib la terjerit kecil kalau terjerit besar mahu terlomat manusia-manusia dalam Spa tu.

Kamu takkan boleh imagine macam mana tak tahan gelinya melainkan jika kamu pernah membuat terapi kaki ini. Sebagai memudahkan imaginasi kami, saya mahu kamu bayangkan kamu tengah tidur dan ada orang usik2 tapak kaki kamu dengan hujung jari atau benda yang halus secara perlahan dan menggelikan.



Rasa geli-geleman itu tak lama. Lama-lama kami sudah adapt. Eceh. Mahu 15-20 minit jugak nak adapt dengan keadaan kaki yang tak tertahan geli tu.

Lihat la betapa coolnya kami selepas tu.

Hahah, poyo lagi.






Rasa kaki cam sihat.



sorry la kakiku sayang, baru hari ini I dapat bagi layanan kat kau.



Maisara.


Lihat tu kaki I kena gigit ikan. Eh apa ntah nama ikan ni, I tak tau pulak. Tak kuasa la nak ingat nama -nama saintifik ikan ni. Kaka.





Spa View.



Teman berspa.



Apesal I excited sangat ni? Abaikan je. Hahah.

Spa View II.


And finally the time's up. Walaupun rasa nak rendam lagi lama dalam tu, tapi I kena akur la. Bayar ikut masa la beb.

Angkat kaki.



Lepas tu je, rasa macam kaki sihat. Hahah. Over kau Zera, cepat sangat la pulak effect dia.



Ewah, siap compare-compare kaki lagi.

Masa untuk pulang.




p/s: Berhajat untuk buat Foot Spa lagi untuk kaki yang dikasihi. Kaki yang banyak berjasa kepada tuan punya kaki yang kuat jalan ni.



With Love, ---{@ LadyZera @}---

Because of H1N1

Mama don't allow me to go out tomorrow.

But I really want to. I've make deal with a fren of mine.

I know mama just worry on me, her beloved daughter. And mama is right. In nowadays condition hey u know it the H1N1 la, people better stay and rest at home and lessen as much as possible any outdoor activity and avoid to go to such places with a crowd of people.

Thanks Mama for being a good mother and for taking care of me so much.

But I have to go out for that business I've plan. Both Sat and Sun, even though I've told myself to not to go outside, I have that awareness tho~

And I promise to take care of myself very2 well, I'l wear mask (haha-iye2 jek) and get into those wut-so-eva prevention and precaution attempt.

And mama, thank you for understand me. I know u love me and I love you too - so so much! Do pray for me that I'l always gain the healthiness and stay cutez. Hehe.

Sayang Mama.


p/s: This entry is such no point - just an insight of me. =)



With Love, ---{@ Lady Zera @}---

Tuesday, August 11, 2009

Nyah Kau H1N1



-H1N1 ancaman negara pada masa kini-

Nauzubillah.

Sehingga pukul 8 pagi tadi,
Kes kematian: 38 kes dengan pertambahan 6 kes dalam tempoh 24 jam je.
Kes jangkitan: 2,253 kes dengan 270 kes baru dilaporkan.

Ini betul-betul ancaman negara. Yang mampu membinasakan siapa-siapa je ditakdirkan untuk kena.

Nauzubillah. Kita hanya mampu berdoa agar dijauhkan malapetaka ini.

And, dlm masa yang sama kena jaga kesihatan. Jangan orang kata dah terhantuk baru terngadah, dah terkena baru berpadah.

Lately, everynite before I went to sleep, I always think apa kesudahan wabak ini. Sebab takde penawarnya. No cure at all, but what we heard day by day was only the incresing of cases by cases, death by death.

Masa mula-mula kes H1N1 ni menular, most people don't bother bout it coz they think this infection can be vanished at all. Like if u all still remember lah, kes selesema burung, penyakit kaki dan tangan and apa wabak lagi lah, sume tu finally vanished! And the cases ended with no worries from all people.

Tapi this H1N1..

Isk. Seram lah. Bila ancaman ini akan berakhir. Only Allah knows.


With Love,
---{@ Lady Azra@Zera @}---

Think and Think

Mungkin aku patut bagi peluang kat dia.

Ok, I'l think about it!

That's it!


With Love,
---{@ Lady Zera @}---

.:: FLORIA 2009 ::.

Just a few snapshots of Floria 2009 which I went twice. HaHaHa.

One.

With the He.

070809.



























And Two.
With beloved family.
020809.











My doctor sis.


My cute bro Ajiq.










Owh, I love flower very much.
Pretty pretty flowers.



With Love, ---{@ Lady Zera @}---