Daisypath - Anniversary

Saturday, August 22, 2009

Keriangan Ramadhan!



Holla All.

Hey u must notice that I haven't write here for quite some time. In fact, saya busy dengan macam2 hal. And in fact, I've a lot lot lot story to jot down in here. Tapi masa sangat mencemburui saya ATAU mungkin saya yang cemburui masa, KOT? Haha, merepek la kau Zera.

Okay okay.
I rasa masih belum terlambat untuk I ucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak dan Selamat Berpuasa. Walaupun saya selalu berniat nak puasa sebulan penuh tapi tak penah la niat saya ni termakbul since I umur 12 tahun – anak gadis sunti. Takpe, itu namanya nikmat yang Tuhan nak beri dan haruslah I dan kaum2 hawa yang lain bersyukur dengan nikmat itu. Hee.


Bercakap pasal bulan puasa, I suka sangat bila tiba bulan puasa. Yay! Lagi sekali, yay! Okay let’s talk about wut makes you happy when it was Ramadhan Month. To me, there’s a long list of occasion in Fasting Month which justified why this month makes me feel good.

# Masa kecik-kecik dahulu, sejak saya pandai berpuasa (tak hingat umur berapa tahun), setiap kali tiba bulan puasa I memang suka duduk depan TV and menunggu Datuk Penyimpan Mohor Besar Raja2 tu buat pengumuman puasa and raya. Hehe, walaupun dah tau tarikh first puasa and raya tapi tetap suka dengar live dari mulut Datuk yang suka senyum2 kambing tu. And sampai sekarang tabiat I ni masih ada walaupun I dah besar panjang. I pun tak tau kenapa I excited sangat nak dengar pengumuman live tu. Hahah. I sanggup pulak tunggu depan TV untuk pengumuman tu, kalau terlepas nak jugak tunggu siaran ulangan.

# Bulan puasa saya memang suka pegi BAZAAR. Wow I feel like yippie! Walau pun just nak beli sejenis dua kuih tapi berjalan2 mencuci mata di bazaar rasa menyelerakan. Wow!



# Dan the first day of Ramadhan, usually we all satu family akan berkumpul ramai2 untuk buka puasa. Like masa my 1st year and 2nd year degree, ayah sanggup fetch me and hantar balik just to gather satu family buka puasa ramai2. And I alwiz miss these moment and we’l always fulfill it every Ramadhan. And this year, my doctor Sis dapat balik sekejap ke rumah untuk berbuka bersama-sama all of us. Wut a happy family! =)


# Setiap kali tiba bulan ramadhan, I sure akan plan untuk program buka puasa I. Ewah. Macam menteri pulak, ade schedule buka puasa la pulak. Hahah. Okay, to me time bulan puasa la nak eratkan silaturrahim sesame rakan2 and geng2. Biasanya I akan plan untuk program buka puasa dengan macam2 group n geng. Say, this week I akan plan dengan ofismates. Then lusa I buka puasa dengan colleagues lama. Next week lak dengan coursemate I. Then dengan kawan matrik, kawan university, kawan PTD. And foremost, bestfren I. Masa ni sangat seronok, buka puasa pun boleh jadi satu occasion yang sangat2 meriah and menyeronokkan. Wow!


# Masa ni kot I nak tambah amal ibadah. Yup, sebetulnya I ni perempuan beriman tetapi masih berpoya2. Haha. Kenyataan yang Wut-Da-Hack. Tapi serious I cakap ni, time terawih I rasa datang ketenangan jap. Wow, so cool! Paling I rindu masa I kat matriks, sangat2 rajin menapak ke masjid tu dengan rumet kesayangan Ayien. Wow, hebat tak. Tapi lazimnya I buat 8 rakaat je. Haha, ok la tu kan. But BUT but. Saya tak penah pulak buat 1 month full terawih. Wah kalau 1 month full I akan salute + tabik + tepuk bahu sendiri 7 hari 7 malam la.

# Masa bulan puasa I akan ade mood paling hebat untuk bershopping sakan. HAHA. Bagi kaum Adam yang mendengar ini, pasti merasa gerun. Itu kita abaikan saje la. Kahkah. Shopping baju raya, haruslah! Koman2 pun 2 pasang setiap kali raya. Belum tambah kasut2, aksesori2 lain and macam2 lagi la. Warh patut la closet macam tak muat je, dah setiap tahun bertambah2 koleksi. Nak buat macam mana, tu dah natural perempuan.




# Buat and beli kuih raya. Walaupun saya bukan chef terhebat, tapi saya memang HEBAT dalam membuat kuih raya buatan sendiri. Ngeh ngeh. Tapi tahun ni rasa-rasanya tak sempat and tak larat nak buat banyak2. 1,2 jenis okay la ala sekadar syarat janji ada buat dengan air tangan sendiri. And the rest, macam biasa kuih tunjuk. Hehe, dan saya akan jadi mata rambang bila lihat macam2 jenis kuih and biskut raya yang comel2 dan kelihatan sedap2 belaka. Ish ish nafsu betul la.


# Buka puasa dengan rakan2. Setiap tahun memang ade event2 penting bila saya buka puasa dengan kawan2 time tu. And of course, itu yang saya rindu, and selalu teringat! Sweet! Dan saya pasti u all will agree with me bahawa berbuka puasa seorang diri SANGAT TIDAK SERONOK dan MEMBOSANKAN dan MENYEDIHKAN. Oleh itu, bukalah puasa bersama-sama orang tersayang di sekeliling anda, barulah terasa kegembiraan and nikmat berbuka puasa. =)


# Main bunga api. Siapa kata budak kecik 5 tahun je boleh main. Dah besar panjang anak dara pun boleh apa. Bunga api tak membahayakan pun. I bukan main bom meriam ke, mercun ke. I main bunga api bodo2 je. Cumanya kalau dulu masa kanak2 riang I main sambil lompat2 keriangan, sekarang I main versi sopan2 gitu. Ewah. Sopan la sangatttt. Eh tambahan lagi, I main bunga api ni bila nak dekat2 nak raya je. Bila mood raya dah sampai gitu. Hahah. Cool kan?


# And last but not least, bulan puasa motivated me that Raya is coming! Hehe. Selebet betul, puasa baru je masuk dah fikir nak Raya. Tolong betulkan niat ye, Zera. Hahah.



(kalau upin ipin boleh pose, kenapa anda tak boleh puasa???)



Well, itu coretan saya untuk macam2 occasion yang membuatkan saya rindu dan suka dengan kedatangan Ramadhan. How's ur previous Ramadhan lak? Well, bdw I feel like that time went by so fast. Rasa baru je beraya tahun lepas, now the time came back.

Papepun, bersama-sama lah kita tingkatkan amal ibadah di bulan puasa ini. Selain tahan diri dari makan, minum and lain2 perkara yang boleh batalkan puasa. Please don’t forget to avoid all those thing yang makruh especially mengumpat. Heheh, kadang2 kita tak sedar yang mengumpat tu boleh kurangkan pahala puasa walau pun kita sedar ketika tu kita berpuasa. So, peeps let’s move to a better transition in this holy month.

Okay, again I ucapkan selamat berpuasa to all! Jangan lupa pergi tarawih (walaupun da masuk 2 malam I belum pergi lagi ni, isk I memang bukan contoh terbaik, hehe).


Happy Blessed Ramadhan!



With Love, ---{@ Lady Zera @}---

6 comments:

kdee said...

happy fasting azra!

addyaholix said...

salam ramadhan lady zera!
moga selalu peroleh sesuatu yang lebih baik insyaallah!

LaDy_ZeRa said...

kdee: thnx,happy fasting 2..

addy: salam ramadhan 2 u 2..mga ramdhan kali ini lebih bermakna..

tna said...

babe..
winduuuu!!
t arrange buka posa same2 ya...
u kn bz woman...hihi so kena la ikut schedule u...hihih...
selamat berpuasa!!

LaDy_ZeRa said...

eley tna, poyo je..i x la buzy women..lg 20 thn ye r kowt..heheh

ok2, i'm looking forward 4 that, t kite plan k babe! =)

Adeqq said...

happy fasting.
yup, point yang girl suke shopping di bulan Ramadhan itu sangat mengujakan. ahahaha. i lykee..