Daisypath - Anniversary

Friday, January 2, 2009

STORY TELLING: Funny Story oF Mine




Watak.

Aku Zera

Tina Teena

Tribute to last post. The story begun..


Alkisah..

Pada satu petang yang nyaman dan sepoi-sepoi bahasa anginnya, 2 gadis molek lagi menawan berhajat dan bercita-cita besar untuk menonton Movie yang sangat diimpikan especially bagi Zera yang sangat menjadi idaman hatinya – iaitu movie ‘Bedtimes Stories’.

Dan seperti yang dipersetujui mereka menonton filem tu kat Alamanda, untuk show kul 5pm.

Kisah kejadian berlaku beberapa minit before showtime.

Tiket wayang dibeli oleh Zera tadi sebab Zera sampai dulu Alamanda sementara tunggu Tina balik kuar makan ngan membenye. So kesimpulannye Zera la yang pegang tiket masuk tu.

25 minit sebelum showtime Zera & Teena da berlegar-legar kat lobi GSC Alamanda tu. Haih lambat lagi lak nak masuk.

Sambil berlegar-legar tanpa tujuan di ctu, mereka sempat cuci-cuci mata melihat gelagat orang dan usha-usha gak movie yang bakal keluar tak lame lagi.

“Beli pop corn nak?” Zera bersuara mencetus idea.

“Erm, tak kisah. Tina tak makan sangat pun popcorn” jawab Teena.

“Nak beli la. Coz suke tengok movie sambil kunyah2 something. Hehe” Zera memberi kata putus.

“Nak pape tak Tina?” Zera bertanya.

“Takpe2, Thanks..” Teena menolak baik. Tapi akhirnya Teena beli gak drinks pas2 tu. Eheh tadi jual mahal ye. ;p

So, Zera pun beli la popcorn n ice lemon tea sebagai pembasah tekak.

Cashier gurl tu ade gak offer sama ada nak plastic or tak. Dan dengan spontan dan konfiden, Zera menjawab, “takpela..Thanx ye..”

Sementara menunggu call for seating tu, lepak-lepak makan pop corn. Tangan sebelah kanan pegang pop corn. Sebelah kiri lak pegang ice lemon tea.

Phone vibrate dlm handbag pun tak sempat nak angkat disebabkan tangan yang ‘penuh’.

Tu la. Tadi jual mahal taknak plastic, kan da tak cukup tangan nak pegang itu ini. Padan muke Zera. Ehek. ;p

“Movie kul5 kan? Hall bape?” Tanya Teena. Jam di tangan menunjukkan lagi 7 minit nak ke pukul 5.

Dengan konfiden Zera menjawab, “Hall 2. Tapi pelik kan pesal sampai skang lum ‘now seating’ lagi?” Sambil-sambil Zera makan pop corn n menoleh ke arah LCD digital notice yang memang biasa ade kat mane-mane GSC mahupun TGV.

Tibe-tibe sekumpulan manusia yang cukup ramai berduyun-duyun masuk kat entrance wayang tu.

“Eh da masuk ke? Ni mesti sume yang nak tengok Bedtime stories gak ni. Dah boley masuk kot, tapi pesal la lampu die tak nyala kat depan tu. Ape2 ntah. Takpela konfiden je masuk, rase betol da ni, da kul5 pon.” Zera bersuara.

Dah OTW msuk entrance tu, Zera dengan konfiden skali lagi mengeluarkan tiket untuk diberi kepada entrance person untuk die ‘koyak’ tiket tu cam bese.

“Eh cup2. Pesal tiket ni da koyak da??Aih bia betik?” Zera bersuara tibe-tibe sebelum sempat sampai ke entrance wayang tu.

“Eh betol ke ni Azra, cube cek btol2?Betol ke da beli tadi ni?” Teena da pelik da time2 ni sambil masih lagi boleh bebruat lawak dlm keadaan genting ni.

“Ntah2 salah tiket kot. Jap2 check dulu. Aah la weyh salah tiket. Haha” Gelak Zera cover2.

Rupenye yang hall 2 tu tiket lain, tket cite Histeria yang Zera tengok 2 minggu lepas. Sengal giler boley lak tiket tu masih berada dlm handbag aku ni, Zera berbisik smbil still gelak-gelak malu cover2.

“Eh mane plak letaknye tiket yg betol ni?” Zera raba-raba handbag nya yang ada pelbagai khazanah itu. Rupanye tiket die terselit dalam handbag tu.

“Oh hall 5 rupenye. Patutla hall 2 dari tadi lampu kat depan tu tak nyala2. Haha. Ngoks.” Mereka tergelak lagi.

Da masuk hall 5, cari2 seat. Seat dorang 2 dari depan. Tapi seb baik skrin die jauh so tak la kne mendongak. Dalam kegelapan Nampak satu tiket yang ada kat tangan tulis seat H13.

So konfiden la duduk seat H13 n H14. Mase awal-awal tu row dorang kosong je, sampai la ade orang dating isi seat kat row tu.

Elok-elok lak tinggal satu seat kosong sebelah kanan Zera and 1 seat kosong sebelah kanan Teena. Cam pelik je kana de lompang-lompang gitu?

Bile movie da nak start ni, datang lak 1 couple ni, nak masuk row yang same ngn Zera n Teena ni. Si BF cakap seat dorang (he and his GF) no. H14 and H15.

Aik pelik ni. Teena dengan penuh konfiden memberitahu, “ Seat kitorang H13 and H14”.

Si Bf cam da cuak2 je takut terpisah seat ngn awek die. Die cam usha-usha tepat kosong lain gak kat kiri kanan belakang die kot2 ade seat kosong sebelah menyebelah.

N Zera rase cm ade something tak kena. Jap2 check tiket jap.

“Err..Seat kite H12 n H13 la” Zera memberitahu.

Dan dengan pantas Teena bertukar tempat dari H14 ke H12. Aduhh. Malu tak yah cite la, malu giler weyh. Kalau hall tu banyak seat kosong takpe. Tapi memang hall tu full giler smpai row depan skali, from left to right. Cite best, confirm la hall full seating.

Tapi start je cite sampai la abes, Zera and Teena gelak puas tak ingat dunia nye la sebab cite die sangat la klaka n best giler. (seperti yang pernah diceritakan dalam post2 yang lepas) Malu semua dah tak rase dah.

Itulah kisah ‘bengong’ yang dialami oleh dua gadis ini.

After movie layan Karaoke n makan-makan lak.

Sampai rumah masing-msing sekitar pukul 9 lebih nak dekat kul10 malam.

Penat then tros tido.


Moral of the story:

Buang segala tiket-tiket wayang yang lama yang masih ada dlm beg anda. Buat nyemak je..

Konfiden itu bagus, tapi jangan over konfiden.

Sekian.

6 comments:

Just call me Miss Gump said...

haha. klakar klakar.

azra, u nvr change! :p

RoSe N' ChOc said...

haha..tu r..

konfiden jerrr!!!

tna said...

huhuhuhuhuhu..
moral of da story...
check betui2 tiket tuh b4 masuk wayang..
check hall number..check seat number sekali..
kuar kn siap2 tiket yg betui..
huhuuhuhh...
n dh masuk dlm hall pn check lg sekali seat tuh..
takut nnt salah lg..
huhuuhuhuh....
what soo ever laaaa..
jnji epi tgk cter yg sgt sgt sgt sgt beshhh..
sib baik hall penuh ..
if takl eh guling2 kt tangga..
huhuuhh

RoSe N' ChOc said...

yup..cek tol2..

uhu cte tu mmg damn besh gler r..

mmg rase nk guling pn ritu..tp full house lak..

ihik~

MiC iN mY EaRphoNeS said...

patut bior je couple tuh terpisah mesti besh kna kn dorg--
mwahmwahmwah

RoSe N' ChOc said...

hahha..ingat nk wat cmtu..

tp muker mamat tu da cuak gler da tkut terpisah ngn awek die.

pastu tkut lak awek die nanges ke smbil berlari2 kuar wayang tu..hahah~

*gelak kijamm*