Daisypath - Anniversary

Friday, November 21, 2008

PENA AZRA:: God..PleAse GiVe mE GuiDaNce~ ;'(

hARi semAlam Hari paLing ConFusIng baGi aKu..Bcuz I nEEd to HandLe witH 4 ThinGs..I nEEd to Cope wIth 4 ChoicEs..But 2 Are Most PreFeraBLe..

Semalam aku dapat 2 berita. Impressing news. Meaningful.

1) Aku gi check result application master aku kat PPS (Pusat Pengurusan Siswazah) UKM. Alhamdulillah the result is so impressed. Lulus. I'v been offered to further my Master in Chemistry (the same course as for my Degree). Type of Master: coursework (we can accomplish it within 1 year with full effort and commitment) rather than research type of master yg bley siap minima 2 tahun. Aku ade pike utk tukar status ke research so that aku bley apply NSF untuk cover sket yuran belajar n kos sara diri n penginapan. Aku taknak sesekali mnyusahkan my parent utk biayai all those fees. Nak usaha on my own effort.

2) Tak lame sebelum tu, My Gud fren who's doin her RA (and will further with master) in Pharmacy at UKM Campus KL called me. Die inform satu gud news ni. One pharmacy lecturer are looking for GRA (RA+Master Student) to assist her in her research. Kire chance ni skali gus dpt further master in pharmacy n jadi RA (means ade la elaun, tapi tak banyak la).

>> Isu die kat cNi, aku tengah dlm kebuntuan (terpaksa gune word ni nak tunjuk how messy I am) n kebingungan atau dgn kata lebih halus dlm dilema. Dilema seorg perempuan bernama Azra. Cess. Orite aku sbnrnya berada dlm dilema untuk 4 options nie. sangat2 dilema. somebody please help me. I need ur advice. God Please give me Guidance!!

4 Option itu adalah:

  • Master in Chemistry - Ini pn ade issue gak whether aku nak teruskan Coursework or convert status to Research. Well, bagi those yg tak tau meh aku explain sket. Klau nk further Master, actly Master terbahagi kepada 2 jenis iaitu 1)Coursework/Kerja Kursus, 2) Research/Thesis/Penyelidikan/Tesis. Due2 ade pro and contra. Coursework u all boley accomplish dlm 1 year je dengan usaha yg sungguh2 n tekun la (in fact master lagi susah tau dr degree, so mmg kne pulun abes). Tapi coursework ni org kate kos utk org pndai2 je la. Pointer kne tinggi2 time exam. Gred dlm subject pn kne dpt A- at least. N lagi satu coursework ni susah nk dpt scholar/fund utk biayai kos blaja ni. Nak dpt scholar JPA n MARA pn susah. Klau amek research lak, org kate ni type of master yg paling senang. Kire u all just duduk lab n wat research je tapi at least 2 tahun la br siap. Takde exam, test, quiz. tutorial n all those things cam Master in Coursework. Tapi banyak presentation. Kelebihan die lak senang nk dpt fund utk biayai kos blaja contohnya NSF, dana universiti, or paling2 pn jadi RA (research assisstant) and dpt la elaun seribu lbey sebulan. Tapi yang x bestnye die minima 2 tahun. Aku kalau boleh taknak amek master lama2. becoz if aku start Jan 2009 means abes disember 2010. Then by the time aku da abes time tu umo nak masuk 25. Pastu nak start kerja, bile mase lak nak kumpul duit. Nak kawen. Beli kereta. Dll. Oh lagi satu. If aku jadi sambung master ni kene daftar pertengahan Disember ni!! Tak lame lagi kn. Mmg giler terkejut btol la aku. Mental pn lum prepare lagi ni. Almaklumla tersangkut dengan banyak options.
  • Master in Pharmacy - Topic research dah ade, offer pn dah ade tggal apply je n proceed. Mase mule2 aku abes degree ade gak cita2 nk sambung Master in pharmacy. tapi i'm not sure how will it last with. Die benda yang sama ngan master chemstry (by researh), kne wat research 2 tahun n jd RA la. tapi maybe start lambat sket. N in case aku nk amek yg ni pon aku kne wat surat kt PPS tukar status master ke research and tukar fakulti coz aku ditawarkan master tu dlm chemistry, coursework lak tu. Complicated gak urusan.
  • PTD - mcm yg aku da cite sebelum ni, aku ade lulus exam PTD. n pasnie ade 2 stage lagi before btol2 appointed as PTD. tapi aku tak tau bile next assessment die. biasela pggln kerja drpd government ni take time sket. Actly aku mmg minat and aim sangat untuk jadi PTD ni. coz banyak kelebihan jd PTD ni. Antaranya, Gaji lebih sket. Cepat naek pangkat. N orang pandang tinggi sket. N now aku da lulus first stage iaitu pass exam PTD yg aku amek pada 23 Ogos 2008. And orang kata kalau kita da pass exam ni, peluang nak masuk PTD tu da cerah da. Kata org, sebelah kaki dah melangkah la. Yg lagi 2 assessment tu untuk test diri kita lebih mendalam. Maybe untuk mmbantu dorg camne nak assign kita sebagai PTD. Coz PTD ade banyak jenis gak. Ni yang aku faham melalui pembacaan la. Kalau aku futher master bulan 12 ni, cmne ngan PTD aku. 2 stage penilaian lg aku lum abeskan yg aku tak tau bile tarikhnya.
  • Current Job - MOSTI: as Fund Management Officer/Sciencefund Secretariat - Actly I love this Job!! Really! Even kerja ni very far related to my previous study. Wut I am doin now is much most related to ICT. Funny kan? How come a Chemistry Graduate become IT Officer. By the way, aku bukanla wat keje2 sokongan dlm IT. Aku pn xde expert sangat dlm ICT ni. Tau basic n common knowledge je la. Tapi actly keje die more to management. Kne ade managing skill. Kite dibagi satu projek then kne kreatif n pandai handle n uruskan projek2 tu. Klau die ade background IT tu kre bonus la. N ape yg wat aku serba salah n dilema ni bile aku sambung master or PTD, ape jd ngan Sciencefund skrg ni?Sciencefund tu satu dana Mosti untuk org yang nak wat research pasal Science and Teknologi (n aku uruskan pasal research berknaan ICT). Sekarang Sciencefund da stable da drpd mase mule2 aku take over dr org yg seblum ni. Mmg lintang pukang. Byk backlog. Projek banyak tergantung tak diproses. N aku catch up giler awal2 tu until now da stable. Yg wat aku bangga sket (Bangga dengan kurnian Tuhan), panel2 ade gak bagi compliment kt aku atas cara kerja aku. N dorang appreciate aku. So rase sayang bile aku terpaksa tinggalkan kerja aku skrg n tak tau ape jdi pasni. Coz aku da puas hati ngan cara kerja aku skrg ni. N org laen pn puas hati n boley bekerjasama ngn aku gak. Rase sangat sayang n bersalah n kesian pn ade bile aku tinggalkan job ni. Kalaula aku terpaksa tinggalkan job ni, aku doakan org yg take over lebih bagus dr aku. Yang paling penting pasal kje aku skrg ni ialah aku sangat suke environment die. Sangat suke!! ade kawan2 ofismate yg best cam Ayu (gang yg mule knal mase same start kje 1st July ritu), Yana (yg best n kepala gile2 die), Kak Wan (yg best,memahami, n giler2 gak), Tina (yg lemah lembut),Kak Ira, Kak Ti, Kak Ita, Sabirin, Sham, Pn. As (yg sangat selamba n sporting), Kak Ros n sume2 ofismate yg best2 blaka. Sume pn memahami.

Dalam hati aku, harapan, aku, planning mase depan aku, cita2 aku, aku memang nak sambung master coz satu kepuasan n penghargaan buat diri aku if aku berjaya smpai ke tahap master. Tapi cume aku tak tau bile mase yg tepat untuk aku sambung master. Sekarang atau Nanti. Tapi nanti itu bile? Aku masih kuat semangat n keinginan tak untuk sambung master once aku btol2 da sibuk dengan dunia kerjaya n da slesa dgn kehidupan sbgai org yg bergaji besar n tetap. N ape plak jadi kalau da kawen?ade anak? Sorry tp aku kne pike jauh ke depan sket. Tapi dlm hati ni ade gak keinginan nk bergaji dulu. Awal2 ni nk ada pendapatan sendiri n simpan duit sndr utk mase dpn. Dunia sekarang ni is all about Money. N money so important!! Kalau smbg stdy kne bekorban dr hal2 kewangan. Even kne bayar kos blaja lagi. Taknak susahkan mak ayah nk tanggung yuran master aku. Nak atas usaha sendiri. Aduhh, pening gak pike n nk wat keputusan. Allah please help me.

Sume kat atas tu options yg sangt membelenggu kepala otak aku n ape yg aku rase buat mase skrg. Ape yg aku perlukan ialah nasihat n pandangan dari FAMILY & KWN2 RAPAT, n doa banyak2 supaya Allah bgai guidance kat aku. N aku nak wat solat istikharah (solat ni bukan sahaja utk cari jodoh ok). GUYS, tolongla bantu aku wat keputusan sebijak2nya. Bagi pandangan bernas u all agar dpt bantu aku wat keputusan.

Azra, buat pilihan yg bijak k..Allah please help me..

5 comments:

Anis said...

hi dear!:) we are now having more clearance sale.pls feel free to visit us:) thanks a bunch darling.do take care! much love! http://www.royale-glam.co.cc

mazu said...

well, i see the options that u hv..first n foremost.. congratz! cz u r doing very well now.. n syukur byk2 pd Allah cz u have 4 great options to choose from.. n no matter which one u pick pon im sure ethg will b fine but u nak choice yg d best kan.. in my opinion, id b interested untuk sambung master.. why, cz dis increase our qualifications.. n peluang bkan datang selalu.. i mean.. bout sambung study aa.. keje .. sampai ke tue ley keje.. n skrg ni kte young n otak pon takdela karat sangat kan.. huhu... so bek study sekarang dpd da kawen br nak further mmg tak further la jawabnye..
if u choose chemistry, it is great cz bidang ko but id prefer pharmacy.. dlm pharmacy peluang pekerjaan lagik luas n ko akan into pharmaceutical..so lagi prefered utk di hire oleh drug company then chemist bese cz da ade pengalaman sket.. i rase aa.. if amek pharmacy tu da ade supervisor la and die ley ajar byk rather than ko yg thegeh2 carik .. bout ptd tu.. my mom kate it ll take such a long time cs die byk process kan.. lgpon, if ko da abes master ley apply ptd gak if still nak.. cz peluang tu on-going.. bout mosti..if u feel comfortable about it n it makes u happy, stay je la..if ko rase byk menyubang kat sane n ko comfortable w dat n tak nak susah2 fikir pasal blaja lagik.. ley kumpul duit n kawen..

wat u have to figure out is dat.. r u in love w chemistry n further study n ko nak ade kat which field? education and research or office work n management. which one yg make u happy?

cz ade master mmgla bagus, tp if tak apply kat job watpe tol tak.. tp if minat bagusla.. takdela expertise ko come to waste..

RoSe N' ChOc said...

mazu...thnx for ur very supportive advice..really apprecite it..thnx dear! =)

adamjuni said...

jangan dikejar bende yang tak pasti.

Bile nak buat keputusan, ingat kemampuan diri.

Bukan yang mana kita nak, tapi yang mana kita perlukan.

RoSe N' ChOc said...

mr.adam,

thanx for ur short simple advice but meaningful.