Daisypath - Anniversary

Friday, March 13, 2009

Hebat kan?

Sana sini dengar student SPM (i mean with regards to yesterday SPM result) dapat result gempak.

Straight A's. 8A1 n above and such more greater result.

And tadi on my way to Presint 1, aku dengar radio with DJ Aznil n Din Beramboi open topics for 'What do you (parent) gonna give your brilliant child as reward to their excellent result?'.

Fuh, seems everywhere everyone of this SPM graduate gain excellent result.

That's made me think hard, 'Adakah budak zaman sekarang pandai2?'

Or 'Adakah kurikulum yang diajar sekarang dah mudah, dat made these pupil can score the subjects?'

Or 'Adakah graf permarkahan diturunkan, in order to produce a more achievable excellent student?' atau 'Cikgu sekarang tanda kertas peperiksaan dengan kurang strict ke?'

Tapi jarang sekali (maka memang pasti kerap atau selalu), prestasi pencapaian SPM di Malaysia saban tahun menurun. Means here, from year to year the statistic will indicate the increasing in SPM achievement (to better achievement).

So, adakah lagi 10 tahun atau 20 tahun akan datang, semua student kat Malaysia makin bijak2 dan pandai2? Serba serbi bijak. Straight A's itu benda kecik je bagi dorang,perhaps?

Oh, penaakulan ini I only made from my slight perspective. I have no siblings or relative even no neighbour of a 18 or 17 teenager that taken SPM last year. Tapi sana sini saya dengar result SPM gempak2 dan hebat2.

Congratulation to this group of brilliant student for the impressive and excellent result.

=)

p/s:
Kalau manusia makin pandai bagus jugak,
boleh bawak satu anjakan paradigma pada negara kelak.
Tapi apa guna kalau pandai, tapi akhlak tak setaraf ilmu di dada.
Akhlak cetek.
Kalau manusia yang pandai + ada budi bahasa = baru boleh declare smart human.


With Love,
---{@ Lady Azra@Zera @}---

2 comments:

tna said...

sy suker bc post anda..sbb ayat ayat anda sgt beshhh!!!!

Just call me Miss Gump said...

seriously budak skrg mmg bijak gler.. gle pn x bijak cam dorg..

kt mrsm org mgjr nie ade more or less 450 ex-f5 students, 50+ yg Straight A1s, dan almost 200 yg straight As. x ke gilerrr namenye tuh...

and 3/4 of the students get 6As and above. that makes 300+ students.

yesterday i was like, aku bodoh ke dorg yg bijak??? haha.