Daisypath - Anniversary

Thursday, April 1, 2010

Exam PTD

Halu halu halu! hye peeps! azra in da house..hehe~

Well, ramai yang tanya I macam mana nk score exam PTD, ape tips nak jawab soalan PTD, n mcm2 lg about exam PTD..

Huhuhu. I rase wow! sape la saya ni kan sebagai tempat rujukan. Tapi jauh dalam ati, ade kembang kempis gak ar. Huhu. Eish. Tak baik riak-riak. Well, tapi saya sebagai orang yang dah penah lalui n da lepas semua ni, i would be happy to share. Alhamdulillah saya dah pass semua 3 stages to become a PTD, which the first test is exam.

Woot woot! Erm bukan senang nak senang. Eh ape I merapu ni. Well bukan senang gak nak jawab test PTD tu, bila ramai kawan-kawan yang tanya, "Senang tak exam PTD?". Saya jawab ape, erm I just try my best. Alhamdulillah ni semua rezeki n atas usaha sendiri. =)

Well, sekarang dah berdiri n duduk as PTD. Veryyyyyyy young PTD. @_@
Afta I grad, dah la grad baaaappakkkkkkk muda. Pastu belum sempat nak apa2, terus jadik PTD. Sampai mase lapor diri pun, orang tengok cam, "Aih budak mentah mana la yang jadi PTD ni". Well takpe2. Don't judge a book by its cover. This small girl pun boley change the world okeh! :)

Well2, kat sini I nak share sket la pasal tips. Tips la sangattt. Hihi. Well sharing is caring. Kan? I lurveeeee sharing. Ngee~ =)

Okay to those yang nak pegi exam PTD or nak prepare exam PTD or tak tau nak prepare ape, ni ada sedikit advice atau tips (hehe, macam pakar pulak ayat).

Nah. Nie. Baca btol okeyyyyy.

Recommended book:
1) Malaysia kita
2) Soal jawab untuk peperiksaan am kerajaan

But the 2nd one is highly-recommended, I tak baca sangat pun buku Malaysia Kita cuz tebal n tak sempat, but I khatam buku yg 2nd tu 2 kali..dlm tu de contoh2 soalan ngan jawapan, n nota skali..

Okay, tips laen..

Kne alert ngn isu2 smasa skrg ni..mayb kuar kat essay bm n bi..

For soalan IQ test (soalan math), kne pike n jawab ngn laju, macam bullet train laa. Laju tapi tetap sampai destinasi dengan tepat dan cepat. Pendek kata, Uol kire jawab cepat tapi correct..

Untuk personality test, kne jawab ngn jujur cuz kdg2 de repeating question..



Yang penting wat la preparation awl..mlm b4 that tdo awl supaya sok nye fresh n dapat jawab dgn tenangg n idea mencurah2..jgn luper bwk sume dokumen yg required..n slip exam..penting tu..lau tak,sia2 je dtg..

Jangan tension2 macam gambar kat bawah ni. Hihi~



Ok, kepada yang hendak menjawab soalan exam PTD on 1oth April ni or bila2 la yang akan datang, selamat menjawab n all da best n good luck! =)





With Love,
Lady Zera

4 comments:

yAtiE said...

ouwh,
yg kira2 klau prob sket pon
da lama xmen ngan nombo2 bagai neh
huhu

LaDy_ZeRa said...

huhu..cm tu gk r akak..xde stdy lgsung for IQ test n math test..jz gne memory je..

yati pn cm tu gk t kowt..huhu

Cik Qemm said...

nice sharing :D

umur brape dik? anyway congrates!

Tips PTD said...

ada orang kata exam tu susah, ade juga yg kata ok je..tp x tau r mcm mane nanti..