Daisypath - Anniversary

Sunday, March 28, 2010

-- PENGAJARAN --

Greet day 2 everyone! Ohya to muslims, Assalamualaikum w.b.t. Ha jawab jangan tak jawab, dosa tawwwwww. Ngee~


Ermmm, I nak cite pasal story yang boleh buat pengajaran kat diri I and semua la.



27 MAC 2010 (Sabtu).


Well actually its wuz yesterday at the moment I wrote this.

.STORY ONE.

Hari ni I bercadang nak masuk opish. Sebab 3 ari last week I x masuk ofis sebab gi kursus yang sangat best but challenging. O_0


So confirm2 la keje I banyak yang tertimbun and menimbun.



Otw I pegi ofis tu, I telah witnessed satu excident. Ah kecelakaan. Seram gak tengok. Well tak dapat tengok closer pun sebab kete I kne masuk simpang kiri which about few metres from the accident site. But sempat gak tengok keadaan accident tu macam mana. Polis sume ade. And few cars around. Accident melibatkan 2 kereta yang perpendicular to each other. Erm tak faham ea. okay2, pendek cite macam bentuk 'T' la tp tak la bercantum betul macam bentuk 'T'.



Satu kereta abes remuk kat depan sampai enjin depan die termasuk atau tertekan ke dalam. Errmm I boley imagine macam mana driver or front passenger die tersepit. 2nd car lak terbalik tapi bukan up-side-down la, its 1 side which the right side face the ground.




(Haa..lebey kurang macam ni la kete depan tu terbalik)



Well yang I pelik tu kawasan tu bukan kawasan hot traffic or kawasan yang orang kerap lalu lalang, macam mana boleh accident macam tu rupa. I bet yang 1st car tu mesti pecut laju giler sampai boleh crash into the 2nd car.



I mula2 ingat nak pusing balik and tengok secara dekat tapi eeeuuuwwww tak berani lah! Nanti takut tak boley tido malam lak. Ehehe. tengok dari jauh pun macam ngeri. Cukuplah I amek peristiwa ni jadi pengajaran.




.STORY TWO.



Afta da siap2 kje kat opish, I ngan colleague decided to hav some 'release-session' that is KAROK. Ngee hee! taken place @ Alamanda, so we proceed la dengan plan kitorang. Mula-mula I kena cucuk duit dulu. Almaklumlah, purse/wallet da haprak, suda kosong! Haha. My fren tu pegi beli famous amous dulu. Sementara I tengah beratur kat ATM machine tu (which is situated next to the esculators), tersaksilah this 1 incident.



(Alamanda shopping complex)




There was this 1 family. I bet they were one round family at first, n I did believe every1 will think so as well. This family tengah turun esculator. A man with a wife n three childrens. Sorang kid tu mak die tengah dukung. And there's also 1 lady in front of the man. Mula2 I agak lady tu family member of the man or his wife's la kan. But then dari mula they all turun esculator, dorang asek bergaduh especially yang perempuan kat depan laki tu and perempuan (wife) belakang si lelaki tu. Sampai barang and troli nak tergolek dibuatnya time dorang quarrel.



Semua orang2 yang lalu lalang area situ pandang dorang sebab dorang obviously tengah bergaduh. Sampai siap tepuk2 lagi. Bila dah reach floor bawah, si suami yang berlagak tenang tetapi ada sedikit kesugulan di sebalik wajahnya cuba untuk leraikan kekusutan itu. Die cuba back-off his wife n childrens. Si kecik yang sedang didukung oleh Si ISteri pun nampak kelihatan takut dengan dengan pergaduhan tu. Kesiann.
Kadang2 dengar la both women tu kata "Kau2!" Word yang lain I tak dapat nak tangkap sangat. Sampai la satu time tuh baru I (I bet everyone did) faham and boley agak apa kisah yang berlaku di sebalik pergaduhan mereka tu.



Semuanya salah Si Lelaki atau Si Suami. He's a married guy with 3 children but he's flirting behind his wife knowledge. And at the same time when he has scandal with other lady, this lady neva knows that he's married. Damn, aite? And I bet, all the secrets is revealed that moment. Maybe the lady has bumped into the man yang tengah berjalan2 dengan wife n anak2 die. Kuasa tuhan kan. Nak tunjuk kat hamba-Nya.



Semasa incident tu, yang Si Isteri nampak tenang, sebenarnya saya agak dia cuba menahan sabar yang membuak-buak tapi ada rias kecewa sket di sebalik ketenangan wajahnya. Si isteri yang sudah beranak 3 tu I tengok still cun melecun n muka tenang je. Compared to the other woman yang nampak agresif sket tuh. Muka pun bagi I, Si Isteri jauh lebih sweet dari perempuan lagi satu tuh. Itu pengamatan I.



Bila dorang dah turun esculator tu, nampak Si Suami cuba menghalang perempuan lagi satu tu dari cuba marah-marah or wat cubaan untuk menepuk atau pukul Si Isteri. Sebab perempuan tu nampak agresif. Then Si Isteri mula bertanya suaminya macam-macam soalan and cuba nak dapatkan penjelasan. Yang I respect, she's so calm walaupun ada sedikit kekecewaan di sebalik wajah tenang tu. Si Suami kelihatan sugul, and macam kecewa jugak. Mesti dia tak sangka akan jadi this such thing. And mesti dia takut akan hilang kepercayaan isterinya. Padan muka ko, sape suruh wat hal.



Yang perempuan lagi satu tu mana ntah perginya lepas tuh. Mesti dia saket ati n kecewa so that die nak lari dari apa yang terjadi. Tapi memang die nampak panas hati n tarik muka sangat2. Lebih agresif. Yang peliknya, kenapa die lebih nak mengamuk compared dengan Si Isteri, padahal Si Isteri la yang patut marah sebab suaminya main kayu tiga di belakangnya. Sempat 'Si Perempuan lain' tu serahkan 1 handphone kepada lelaki tuh. I agak, handphone tu pemberian lelaki tu kepada perempuan tu suatu ketika dulu.



Usha punya usha sampai la turn I keluarkan duit. Abes je keluar duit, my fren pun sampai dah, n we trus pegi karok. So I x tau ape kesudahan insiden tu.
Ya Tuhan. Mesti kecewa and berkecamuk perasaan Si Isteri tu atas apa yang berlaku. Mesti dia sedih sangat2. Sangat kesiannnnn, I told ya.







Nauzubilllah min zalik. Semasa mata I tengok peristiwa ni, hati I berkata-kata. Ya Allah, jauhilah aku dari perkara-perkara seumpama ini. Kau temukanlah aku dengan lelaki yang benar-benar cintakan aku sepenuh hati. Yang tak akan berpaling tadah atau beralih cinta dari aku. Yang menerima aku seadanya. Yang akan sentiasa mencintai aku sehingga akhir hayat kami. Itulah sebabnya hati saya ni keras sket nak menerima cinta. Bukan jual mahal, sumpah bukan. Tapi saya inginkan yang terbaik untuk diri saya. Berhati-hati dalam memilih pasangan hidup. Bagi saya once saya serahkan cinta saya kepada Si Dia, itulah yang pertama and terakhir. Noktah. And die juga begitu. Tiada lain selain saya. Hanya saya dan dia, dan Tuhan.


Ya Tuhan, semoga aku ketemu seseorang yang kasihi aku sepanjang hayat. Aminn.



Dah, dah. I tau you all nak termuntah dah baca entry I part bawah2 ni. Ngahahaha. I jarang feeling2 dalam blog I ni. Nape ntah arini tibe2 lak kan. Haha.



Well, itu 2 pengajaran yang saya amek untuk diri saya. Especially yang 2nd one. Bagi perempuan, jangan rampas suami orang, kebahagiaan orang lain. Bagi suami, jujur n setialah dengan isteri anda, kasihi n cintai isteri anda sepenuh hati, ingat pengorbanan mereka. Jadi suami yang terbaik.

Till meet again, peeps! Keep reading mine ya! ;)


With Love,
Lady Zera

4 comments:

yAtiE said...

"Itulah sebabnya hati saya ni keras sket nak menerima cinta. Bukan jual mahal, sumpah bukan. Tapi saya inginkan yang terbaik untuk diri saya. Berhati-hati dalam memilih pasangan hidup. Bagi saya once saya serahkan cinta saya kepada Si Dia, itulah yang pertama and terakhir. Noktah. And die juga begitu. Tiada lain selain saya. Hanya saya dan dia, dan Tuhan."


betol 2....sbb 2 agknya kte ni masih lgi single mingle..huhu =p

kdee said...

btw,i like ur doa..bleh pakai tu.hehe

kdee said...

sedihnya wife tu.huhuhu..nauzubillah hi minzalik..

LaDy_ZeRa said...

yatie: hehe..we'r in same boat..

kdee: mmg sdey gler..aku yg tgk pn rase cm sayu je tgk..huhu..

yup a good doa, jgn luper bc tiap2 ari.. =)